Seria podcastów | Ferie 2022

Seria podcastów | Ferie 2022

Cykl podcastów pod nazwą „Wielo-Ryby” to audycje o charakterze edukacyjnym. Odcinki polecamy słuchaczom, którzy chcą w prostych słowach dowiedzieć się faktów naukowych ze świata ryb  i wielorybów.

Odcinki:

ODCINEK 14.02 • Zmysłowe ryby Akwarium Gdyńskiego

Za szybą akwariów wyglądają czasem niepozornie, ale drzemie w nich siła pięciu zmysłów. Jak skutecznymi myśliwymi są strzelczyki indyjskie? Co to są ampułki Lorenziniego? Czy u ryb występują nosy i uszy? Między innymi na te pytania odpowiedzi usłyszycie w tym odcinku podcastu Wielo-Ryby, tworzonego przez zespół Akwarium Gdyńskiego.

ODCINEK 15.02 • O świecie wielorybów

O Światowym Dniu Wielorybów (15 lutego), który ustanowiony został przez Pacific Whale Foundation opowiada Gosia Żywicka, edukatorka z Centrum Edukacji Akwarium Gdyńskiego. Największe obchody święta (od 1980 roku) odbywają się na Maui – drugiej co do wielkości wyspie w archipelagu Hawajów, gdzie każdej zimy pojawiają się stada humbaków, które odbywają tu gody, tutaj też rodzą się ich młode…

 

ODCINEK 16.02 • Bioluminescencja

O zjawisku luminescencji pod wodą opowiadają Gosia Żywicka i Weronika Podlesińska. Patent na świecenie mają rozmaite organizmy: bakterie, zwierzęta pod postacią meduzy, aż po ryby głębinowe żyjące w strefie totalnego mroku. Dzisiaj – i jest to tendencja przyszłościowa – ziemski świat czerpie pomysły ze świata podmorskiego i próbuje go naśladować. Techniczne rewolucje, które już wynurzyły się z oceanów stały się inspiracją dla wielu naukowców przynosząc nowe odkrycia i Nagrody Nobla.

 

ODCINEK 17.02 • Płetwal błękitny: ziemski gigant

Największe żyjące zwierzę na naszej planecie spotkamy nie na lądzie, a w wodach oceanicznych. Jest nim niesamowity przedstawiciel wielorybów – płetwal błękitny. Olbrzym nie stanowi zagrożenia dla człowieka, ale sam przez liczne polowania wielorybników, stał się gatunkiem zagrożonym. Od 1966 roku jest gatunkiem chronionym. Płetwal bije rekordy bycia „naj”, przekonajcie się o tym wysłuchując podcastu przygotowanego przez Magdalenę Domańską z Centrum Edukacji Akwarium Gdyńskiego.

 

ODCINEK 18.02 • Migracje wielorybów

Czy zastanawialiście się kiedyś dokąd podróżują wieloryby? Wybierają mroźne i głębokie wody biegunów, czy ciepłe płytkie zatoki rajskich plaż? O tym kiedy i gdzie wędrują wieloryby, a przede wszystkim w jakim celu, dowiecie się z tego odcinka podcastu. Dajcie się porwać w fascynującą przygodę przez morza i oceny u boku wodnych gigantów. Opowiada Dominika Wiśniewska, stażystka w Centrum Edukacji Akwarium Gdyńskiego.

 

ODCINEK 21.02 • Gatunki wskaźnikowe 

W jaki sposób zbadać stan środowiska? Jak można ocenić czy środowisko jest zdrowe? Czy można określić jakie rośliny porastają dno morskie bez zaglądania pod powierzchnie wody? Oraz kto tak naprawdę jest testerem wody wodociągowej płynącej do Waszych mieszkań? Odpowiedzi na te i inne pytania udzieli Wam dzisiejszy podcast przygotowany przez Remigiusza Szymańskiego z Centrum Edukacji Akwarium Gdyńskiego.

 

ODCINEK 22.02 • Kaszalot na pograniczu faktów i fikcji

Na długi kurs nurkowania z kaszalotem, wielorybem z kart powieści „Moby Dick or the Whale” Hermana Melville’a, na którego zębach wyryta jest dramatyczna historia relacji z ludźmi, zaprasza Gosia Żywicka, edukatorka z Centrum Edukacji Akwarium Gdyńskiego.

 

ODCINEK 23.02 • Długowieczność

Pytanie „jak dożyć setki” rozgrzewa umysły wielu ludzi. Czy w świecie zwierząt przeżycie tylu lat będzie ewenementem? Jakie gatunki ryb i ssaków morskich żyją najdłużej? I jak wygląda ich życie, skoro są takimi rekordzistami? Opowiada Grażyna Niedoszytko z zespołu Akwarium Gdyńskiego.

 

ODCINEK 24.02 • Zdrów jak ryba

Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym naszego organizmu i odgrywają istotną rolę w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Jednak mogą być tłuszcze „dobre” lub „złe”. Te „dobre”, dostarczają nam ryby poprzez jedzenie ich mięsa. Ryby są doskonałym składnikiem zdrowej diety. WHO zaleca spożywanie ich co najmniej 1-2 razy w tygodniu. Tłuste gatunki ryb – takie jak łosoś, tuńczyk, śledź czy makrela – stanowią bogate źródło tłuszczów korzystnych dla naszego organizmu, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Posłuchaj o zdrowotnych właściwościach ryb. Opowiada Kasia Borowiak-Dzwonkowska z Centrum Edukacji Akwarium Gdyńskiego.

 

ODCINEK 25.02 • Najbardziej zagrożone gatunki wielorybów (nowy!)

Spokojne i majestatyczne wieloryby padały ofiarą wielorybników, którzy przetrzebili ich populacje. Pomimo zakazu polowań na te zwierzęta wprowadzonego w latach 60. XX wieku wiele z nich uznane jest za gatunki zagrożone lub krytycznie zagrożone. Wśród gatunków takich znajdziemy m.in. przedstawiciela wielorybów właściwych z wód Północnego Atlantyku – walenia biskajskiego, czy też nowo odkryty gatunek płetwala Rice`a, nazwanego na cześć biologa morza Dale`a W. Rice`a, którego spotkamy wyłącznie w Zatoce Meksykańskiej. O wielorybnictwie i innych zagrożeniach dla wielorybów opowie Wam dzisiaj Monika Wiśniewska. Podcast Wielo-Ryby tworzony jest przez zespół Akwarium Gdyńskiego. Zapraszamy do wysłuchania pozostałych odcinków oraz zapoznania się z innymi naszymi filmikami tutaj. Jeśli spodobał Ci się ten podcast – daj łapkę w górę! Subskrybuj kanał i kliknij w dzwoneczek, by być na bieżąco. Lubisz historie z podwodnego świata?

Skip to content