Antias wrakówka

Rząd: Perciformes (okoniokształtne)
Rodzina: Serranidae (strzępielowate)

Pseudanthias squamipinnis

Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony w Oceanie Indyjskim, w tym w Morzu Czerwonym, jak również w zachodniej części Oceanu Spokojnego od środkowej Japonii na północy, do Wyspy Niue na wschodzie i Nowej Południowej Walii w Australii na południu. Występuje wokół odsłoniętych koralowców, na rafach i stromych zboczach do głębokości 40 metrów. Jego główny pokarm stanowi zooplankton oraz glony. Występuję wyraźna różnica w rozmiarze samców i samic, samce dorastają do 15 cm długości, zaś samice są o połowę mniejsze. Dymorfizm płciowy widoczny jest również w ubarwieniu. Samice mają kolor pomarańczowy z charakterystyczną fioletową smugą rozciągającą się od oka do podstawy płetwy piersiowej. Samce natomiast są fioletowo-różowe z różową lub pomarańczową smugą pod okiem, czerwoną łatą na płetwie piersiowej i jasnymi plamami na niebieskiej płetwie odbytowej. Ponad to mają wydłużony trzeci promień płetwy grzbietowej oraz wydłużone brzegi ogona. Samce tworzą haremy składające się maksymalnie z 10 samic. Jest to ryba terytorialna i ma tendencję do przebywania w odległości około 20 m od swojej domowej skały lub koralowca. Porusza się w charakterystyczny, powolny sposób.

Zmiana płci u papużaka

Antias wrakówka jest protygonicznym hermafrodytą. Oznacza to, że wszystkie nowo narodzone osobniki są samicami, ponieważ gamety żeńskie dojrzewają szybciej niż męskie.

W trakcie dojrzewania, najsilniejsza i największa z samic zmieni płeć i będzie samcem.

W przypadku, gdy samiec straci życie, w ciągu kilku dni największa spośród samic rozpoczyna swoją przemianę. Pierwszą oznaką rozpoczęcia procesu jest pojawienie się ciemnej plamki na płetwie brzusznej samicy. Z czasem nabiera ona intensywności i rozlewa się na całą płetwę. W tym samym czasie ciemny barwnik pojawia się na płetwie grzbietowej oraz ogonowej. Na płetwach piersiowych powstają ciemne linie, które z czasem stają się cieńsze i zlewają się tworząc charakterystyczną plamkę na górnej części płetwy piersiowej. Po kilku tygodniach samiec jest już w pełni wybarwiony. Od razu rozpoczyna on próby rozrodu. Literatura podaje, iż pełna przemiana może trwać od 2 do 4 tygodni w przypadku śmierci samca, bądź też od 170 do 280 dni w grupie wyłącznie żeńskiej.