Żółwiak chiński

Pelodiscus sinensis

Żółwiak zamieszkuje kanały, stawy, rzeki o powolnym nurcie. Zjada wodne kręgowce i bezkręgowce. Ciekawą cechą jest zredukowany pancerz kostny pokryty miękką i grubą skórą. Mocne szczęki i długa szyja oraz duży temperament czynią z niego skutecznego i groźnego drapieżnika. Gatunek ten jest licznie hodowany w celach konsumpcyjnych.