Langusta pospolita

Palinurus elephas

Langusta zasiedla płytkie dna mórz w sąsiedztwie rafy koralowej. Poluje nocą, a dzień spędza ukryta wśród kamieni lub skał koralowych. Oprócz dobowego cyklu żerowania zwierzęta te mają jeszcze cykl miesięczny, związany z księżycowym światłem. Nie należy wybierać się na połów langust w czasie pełni. Ci, którzy liczą na suto nakryte stoły muszą wybrać się na „polowanie” podczas nowiu, ponieważ w tym czasie żerowanie langust jest najbardziej intensywne. Co roku zwierzę pozbywa się starego pancerza, aby mogło urosnąć. Żyje tylko w wodach czystych – obecność langusty świadczy więc o niskim stopniu zanieczyszczenia środowiska. Ciekawy jest sposób przemieszczania się tych zwierząt. Podczas godów poruszają się „gęsiego” – jedna za drugą.