Osteolaemus tetraspis (krokodyl krótkopyski)

Zasiedla strumienie, małe rzeczki, stawy w gęstych lasach deszczowych. Wyjątkowo spotykany jest w dużych, nieosłoniętych roślinnością zbiornikach wodnych. Czasem wędruje w miejsca oddalone od wody. Aktywny jest głównie o zmierzchu i w nocy. Niektórzy badacze uważają, że czasem potrafi odpoczywać na położonych nisko na ziemią konarach drzew. Kopie nory, które wykorzystuje jako kryjówki i miejsca gdzie ukrywa się w czasie pory suchej. W naturze zjada małe zwierzęta, szczególnie pierścienice, skorupiaki, ryby, gady i, co unikalne wśród krokodyli, owoce. W czasie pory deszczowej w diecie przeważają ryby, a w pozostałym okresie skorupiaki. Jest to najmniejszy gatunek wśród krokodylowatych, dość rzadko spotykany i słabo zbadany.

Jest to gatunek z I Załącznika list CITES.